روز قلم

روز قلم

فهرست مطالب این مقاله

قلم یکی از قدیمی ترین ابزار ارتباطی بشر و ذخیره سازی اطلاعات بوده ؛که مردمان سراسر تاریخ از آن برای ثبت اندیشه ها و وقایع زمان کرده اند. در تقویم رسمی ایران روز چهاردهم تیرماه به نام روز قلم ثبت شده است . پیشینه نام گذاری روز قلم در چهاردهم تیرماه ریشه در فرهنگ و تاریخ ملی کشور داشته و به عنوان نمادی برای تجلیل و گرامیداشت نویسندگان ، کتاب ها و آثار ایشان می باشد  .

علت نام گذاری روز قلم در ایران 

پیشینه و علت نام گذاری روز قلم ، ریشه در تاریخ و فرهنگ کشور دارد . اعضای انجمن قلم ایران همواره در تلاش برای انتخاب روزی برای تقدیر و تشکر از نویسندگان و برگزاری برنامه های فرهنگی مناسب برای این قشر بوده اند . تا این که در سال 1381 با بررسی تاریخ های متفاوت و  بنابر دو دلیل مهم از ایران باستان  ، روز چهاردهم تیرماه به نام  روز قلم ثبت شده است . 

بنابر دلیل اول روز قلم در ایران باستان روز سیزدهم تیر ماه  مصادف با جشن تیرگان بوده است . جشن تیرگان یکی از مهم ترین جشن های ایران باستان است . که آیین های مخصوصی داشته که یکی از آنها گرامیداشت اهل قلم بوده است . در این روز هوشنگ از پادشاهان پیشدادی با گردآوری کاتبان به جهت رسمیت شناختن آنها به مردم دستور می داد . که لباس کاتبان را برتن کنند . و مقام نویسندگان را گرامی بدارند .

دلیل دوم بر اساس نوشته ابوریحان بیرونی ، روز سیزدهم تیر روز سیاره تیر یا عطارد است .  که آن را به نام روز نویسنده نامید .سیاره عطارد به سخن وری و کاتب یا نویسندگی معروف است . چرا که قدما عطارد را سیاره ای واقع  در فلک دوم و دبیر فلک می نامیدند . که به علم و عقل بدو تعلق دارد . همین طور با توجه به اینکه عطارد در فارسی باستان با نام تیر شناخته شده است  . می توان گفت انتخاب این روز به عنوان روز قلم بی ارتباط با جشن تیرگان هوشنگ پادشاه نبوده است .

پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز نویسندگان و شاعران سرشناسی مانند محمد علی سپانلو روز سیزدهم تیر را به عنوان روز قلم پیشنهاد دادند . تا اینکه در سال 1381 به پیشنهاد انجمن قلم ایران و بررسی تاریخ های پیشنهاد شده  روز چهاردهم تیر ماه بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی به نام روز قلم ثبت گردید .  

تاریخچه نوشتن

نوشتن یکی از بزرگ ترین و مهم ترین اختراعات بشر برای جمع آوری اطلاعات و ثبت اندیشه ها و وقایع تاریخ بوده است .  می توان گفت تاریخچه نوشتن به حدود 35 هزار سال قبل از میلاد در دوره کروماگنون بر می گردد . در آن زمان از نقاشی های درون غارها به عنوان زبانی برای نوشتار و ثبت وقایع روزمره استفاده می شده است . با این حال زبان نوشتاری و اولین نوع خط به حدود 3000 الی 3500 سال قبل در سومر و جنوب بین النهرین بر می گردد . اختراع این نوع خط که در بین النهرین توسعه یافته بود .  به عنوان هیروگلیف شناخته می شود . که  شامل کشیدن علامت هایی خاص با استفاده از ابزری تیز در خاک رس بوده است .

اختراع خط و نوشتن در چین نیز در حدود ۱۲۰۰ سال پیش از میلاد با استفاده از علائم پیشگویان بر روی استخوان ها شکل گرفته است . گفته می شود ؛ پیدایش خط در چین به صورت مستقل بوده و هیچ مدرکی مربوط  به انتقال خط از بین النهرین به چین وجود ندارد .

ابزراهایی که در طول تاریخ برای نوشتن استفاده شده  به دو دسته تقسیم می شود . دسته اول ایجاد خطوط توسط ابزارهایی تیز مانند سنگ ، چوب ، استخوان و … و دسته دوم ایجاد خطوط و ترسیم به وسیله  قلم پر ، قلم نی و قلم مو و…. با استفاده از جوهر بوده است .  در آغاز قرن بیستم ، قلم به ابزاری مهم برای کسب و کار ، ثبت وقایع و نوشتن  تبدیل شده بود  . تا این که به مرور زمان ماشین تحریر جایگزین قلم برای مکاتبات اداری شد . سپس با رشد فناوری اطلاعات و ظهور رایانه استفاده از قلم سنتی و کاغذ برای نوشتن کم رنگ شد . ولی همچنان در بعضی از مکاتبات رسمی از قلم استفاده می شود .

در آخر

با توجه به این که روز قلم نمادی برای تجلیل از نویسندگان ، کتاب ها و آثار ایشان می باشد . انتشارات شایان نمودار نیز ضمن تبریک روز قلم به تمامی نویسندگان و صاحبان قلم  برای گرامیداشت این روز تصمیم دارد بر روی تمامی محصولات خود به مدت ۱ روز ۲۵ درصد تخفیف اعمال نماید . 

جهت استفاده از تخفیف می توانید به صفحه فروشگاه شایان نمودار مراجعه نمایید .

مقالات دیگر شایان نمودار

دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید

ورود

هنوز حساب کاربری ندارید؟

فروشگاه
علاقه مندی
0 محصول سبد خرید
حساب کاربری من